Opening Heerlen Jazzt 2021

Heerlen Jazzt 2021

Cultuurhuis – Heerlen Jazzt 2021 opent voor de 14e keer, een beproefd concept: een maand lang jazz; vanavond improvisatie alom. Solerende musici. Jong en oud, aanstormend talent, driftig, ambitieus of al lang neergedaald “cool” aan de top.

Gongs uit China galmen door Heerlen, roffels op z’n Courbois’ zwellen aan, jazzy klinkt de jonge trompettist uit Bolivia. The Emergency Band, het gelegenheid kwartet van Manuel Luque verovert na indrukwekkend gesoleer de harten van de aanwezigen.
We slingeren van complete improvisaties door de gelauwerde musici tot bekende standards door enthousiaste studenten;  jazz spelen zoals het bedoeld is.

Het mooiste podium van de regio ademt vanavond internationale allure. Hier wordt de taal van muziek gesproken als logisch vervolg op het verhaal van wethouder Jordy Clemens, het verhaal van de wording, de neergang en de wedergeboorte, van een stad.

Geschiedenis , ervaring en anekdotes als uitgangspunt voor nieuwe tijden. Dan is het woord aan de musici: een geconcentreerde Pierre Courbois onderstreept, na een periode van 11/2 jaar stilte, met zijn slagwerk variaties waar iedere drummer van droomt.
Action painter Miriam Vleugels trekt haar spoor over de speciaal aangerukte en afgeschreven piano.

“Impuls;” van gedumpt instrument naar kunstwerk in een paar uurtjes.

Thomas Alexander laat horen en zien wat een pianist doet, hoe je klassieke vaardigheden toonaangevend kunt vermengen met improvisatie.  Toveren met tonen, geen moment een brei, helder als kristal, dauwdruppels die op hun plek vallen. Kennelijk moeiteloos.
Peter Willemse, zanger en bassist, jong en al geroemd, ziek, tòch aan de bak, spanning op de bas, spanning in de zaal. Gemotiveerd zijn ze allen, de beginselen van jazz op een presenteerblaadje neergezet.

Wat start met de 81 jarige onvermoeibare Pierre, eindigt met de  gelegenheidsband van bassist Manuel Luque…Spanje. Het Maastrichtse conservatorium is de bron; Heerlen de fontein. Pak ervan wat je wil. Een mooie opening, het juiste moment, de juiste plek, een prachtige beleving: Heerlen Jazzt staat op de rails, de reis is begonnen…

Details